banner uitdagingen

Op 5 april was het een gezellige drukte op het Centrum voor TopTechniek in Terneuzen. Van 12 verschillende Zeeuwse basisscholen hadden 16 teams zich ingeschreven om deel te nemen aan de regiofinale van TechniekToernooi 2018 http://techniektoernooi.nl/zeeland

Binnen het thema water was de uitdaging voor groep 5/6 om met waterkracht een speelgoedbootje zo hoog mogelijk de helling op te trekken. Er werd gebruik gemaakt van o.a. karton, hout, pvc buizen, Knex, Duplo , een spinnewiel uit de kringloopwinkel, fietswielonderdelen, tape en een bootje van zeep.
De uitdaging voor groep 7/8 draaide om een duikboot. Het was de bedoeling om een duikboot te laten zinken, zodanig dat hij na 3 minuten weer boven komt drijven.  Er kwamen diverse materialen voorbij om de boot te laten zinken (suiker, bruistabletten, speculaaskoekjes en vaatwastabletten) die na oplossen er  weer voor zorgden dat de boot steeg.

Deze opdrachten waren met recht een uitdaging te noemen, die bij menig leerkracht zweethanden opleverde. Zo niet bij de leerlingen, sommigen waren al in november begonnen aan hun onderzoeks- en ontwerpcyclus.  Als deze technische wedstrijd zoveel enthousiasme en creativiteit oproept, is de kans groot dat deze kinderen later ook in hun beroep worden uitgedaagd.

Uit Jongerenmonitor ‘associaties bij techniek’ blijkt dat kinderen zich al tussen hun negende en veertiende jaar een idee vormen van het gebied waarin hun carrièremogelijkheden liggen. Ze sluiten dan ook al allerlei beroepen voor zichzelf uit. Daarom is het zo belangrijk dat kinderen al vroeg positieve associaties bij techniek en technische beroepen opbouwen, projecten als Techniektoernooi helpen daarbij.

Zeeland kent al jaren een oplopend tekort aan technisch opgeleid personeel, net zoals de rest van Nederland. In het derde kwartaal van 2017 waren er landelijk 61.000 technische vacatures.

banner proefjes

Tussen de wedstrijden was er tijd om watergerelateerde activiteiten te doen zoals de vele proefjes verzorgd door studenten van HZ en Scalda, maar ook badzout maken en Archery Attack van Buitengewoon Actief.

Een jury van hoogleraren van Roosevelt Junior (voorheen Wetenschapsknooppunt), Pabo (HZ) en een Techniekambassadeur van Elopak hadden er nog een hele kluif aan om de winnaars te bepalen, terwijl de leerlingen genoten van een wetenschappelijke show. Uiteindelijk vielen er teams in de prijzen van (groep 5/6) Molenbolwerk (IJzendijke), Burchts-Rietheim ( Oost-Souburg), Juliana van Stolbergschool en  De Linge (beide Kapelle). Van de oudste teams (groep 7/8) wonnen Plusklas Scoba  (Oostburg), ABS (Middelburg), De Linge 2x (Kapelle).

groepsfoto alle deelnemers

Zij mogen onze provincie vertegenwoordigen op 7 juni tijdens de landelijke finale in Arnhem. Organisatie en het vervoer van zowel de regio- als de landelijke finale wordt verzorgd door de Techniekbus van Huis van de Techniek.

Paulien van 't Westeinde