20171005_11530555 scholieren VWO3 van Calvijn college Goes werden door IVN Jongerenadviesbureau uitgedaagd om advies te geven aan Tocardo, het bedrijf achter de getijdencentrale in de Oosterscheldekering. Het hoofdstuk over Elektrische energie werd eerder dan gebruikelijk behandeld in 14 lessen, zodat ze beslagen ten ijs kwamen in de herfst. Na een gastles door Lector Delta Power dr. ir. ing. Jacob van Berkel (Hogeschool Zeeland) werd een bezoek gebracht aan de Oosterscheldekering. Tijdens deze veldwerkdag waaide het behoorlijk, de excursie kon nog net doorgaan: nog 1 windkrachteenheid erbij en het bezoek zou zijn afgelast. Dit weer was ideaal om de kracht van het water te ervaren!

De opdracht was 3-ledig:

  • verbeter de ophanging van de turbines
  • Ontwikkel een prototype (vroeg model van een product, handgemaakt) van de turbines voor educatie materiaal voor het basisonderwijs. Dat inzichtelijk maakt hoe stroom kan worden opgewekt met getij.
  • Ontwikkel een educatieve opdracht voor de bovenbouw van het basisonderwijs die past bij de verschillende aspecten van getijdenenergie.

3 werkstukkenNa wekenlang onderzoek, ontwerpen en uitvoeren, presenteerde de 12 jongeren-adviesbureaus hun plannen op 14 december 2017. Er kwamen uiteenlopende ideeën voor het verbeteren van de ophanging van de turbines in het stroomgat, een lastige opdracht omdat er in de pijlers niet geboord mag worden. Schaalmodellen liepen uiteen in uiterlijk en materiaalgebruik van lego,  karton, klei (tja en dat lost op met water, jammer hoor) en hout.Voor het educatieve materiaal werd ook alles uit de kast gehaald en ideeën als quizjes, filmpjes, draaienProjectGC_14dec2017_ (217)de globes en bordspellen passeerden de revue.

Een jury bestaande uit 5 mensen van Nationaal Park Oosterschelde, Hogeschool Zeeland en (via Skype) Tocardo kozen een winnaar: adviesbureau Tidal Education Masters. Zij mogen later dit schooljaar bij beter weer gaan snorkelen onder begeleiding in Nationaal Park Oosterschelde.

Paulien van 't Westeinde